Aktiviteter för att gå och cykla till och från skolan

Vandrande skolbuss och tävlingen Gå och cykla till skolan är aktiviteter som bidrar till ökad rörlighet för elever. Ju mer barn rör på sig – desto bättre blir också motoriken, inlärningen och koncentrationen.

Uppsala kommun arbetar aktivt för att barn ska få en säkrare och hälsosammare trafikmiljö och vill uppmuntra barn att cykla, gå eller ta bussen. Forskning visar att barn som tar sig till skolan på egen hand mår bättre och blir dessutom mer självständiga.
Läs mer om barn i trafiken.

Anmäl er skola till Gå och cykla till skolan-tävling

Missa inte chansen att anmäla er till ”Gå och cykla till skolan-tävlingen” som årligen arrangeras av Trafikkalendern. Under två valfria veckor i september eller oktober samlar deltagande skolor så många resepoäng som möjligt genom att eleverna i årskurs F-6 går, cyklar eller reser kollektivt till och från skolan. Även om tävlingen heter ”Gå och cykla till skolan” så kan alla vara med och samla poäng! Elever som av olika anledningar måste bli skjutsade i bil till skolan kan samla resepoäng genom att exempelvis bli avsläppta lite tidigare och gå sista biten. Ett annat alternativ är att anordna en promenadslinga runt skolgården eller kvarteret. Anmälan är öppen till och med 16 oktober.
Läs mer om tävlingen Gå och cykla till skolan.
Anmäl er skola här.

Vandrande skolbuss

Har du hört talas om vandrande skolbuss? Det är ett initiativ från Uppsala kommun som syftar till att minska biltrafiken till och från skolorna samtidigt som det främjar hälsosamma vanor hos våra barn.

Läs mer om Vandrande skolbuss. Kolla in filmen på sidan och hör Anna berätta om hur enkelt det är att göra skolvägen både säkrare och roligare.

18 augusti 2023