Unga och brott
Här finns information om informationsbladet Unga och brott, som är en ny utgåva av rutinen Ska vi ringa polisen som funnits tidigare inom Uppsala kommun.
Denna information är framtagen som ett stöd för samtliga skolenheter och
fritidsverksamheter i Uppsala kommun.
Orosanmälningar och polisanmälningar inom skola och fritid
Informationsbladet "Unga och brott" är framtaget för att ge vägledning kring hur skolenheter och fritidsgårdar inom Uppsala kommun ska agera kring händelser som kan leda till polisanmälan eller anmälan till socialtjänsten.
Informationen utgår från barnens bästa där ett snabbt och konsekvent agerande från skola, fritid, polis och socialtjänst är oerhört viktigt för det enskilda barnets säkerhet.
Det som framgår i informationen ersätter inte skolans trivselregler, ordningsregler eller andra handlingsplaner som tar upp kränkningar, hot och våld i vidare bemärkelse. Informationen gäller för alla skolor och skolformer inom Uppsala kommun. Med elev menas även fritidsgårdens besökare och fritidsklubbens inskrivna.
Informationsbladet kan du ladda ner här (PDF, 645 KB).
Stöd till barn som utsatts för brott – Jag vill veta
Brottsoffermyndigheten erbjuder en hemsida med information och stöd till barn under 8 år, mellan 8–13år och mellan 14–17år, där det finns information om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp.
Jagvillveta.se
På hemsidan finns även information till dig som arbetar inom skolverksamhet eller förskola: Brott i skolan (jagvillveta.se)
Att möta och hantera frågor kring våldsbejakande extremism och radikalisering
Att möta och hantera frågor kring våldsbejakande extremism kan upplevas som svårt och utmanande. För många yrkesverksamma är det en fråga som sällan kommer upp, men när den väl gör det kan det skapa osäkerhet kring hur ärendet bäst ska hanteras.
Pågående dödligt våld (PDV)
Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) har i samarbete med Polismyndigheten och Center mot våldsbejakande extremism (CVE) tagit fram vägledningen Våldshandlingar med stora konsekvenser i skolan – En vägledning för skolledning, skolpersonal och säkerhetsansvariga. Vägledningen är speciellt framtagen för skolan och det finns även tillhörande filmmaterial för olika målgrupper med syftet att höja medvetenhet och kunskap om åtgärder före, under och efter en händelse.
Här når du vägledningen och information:
Förebygga skolattentat (msb.se) och
Våldshandlingar med stora konsekvenser i skolan (msb.se)