Förskolans ersättningar

Ersättning utifrån öppethållande – gäller från och med 1 januari 2025

Ersättning ges till förskolor och pedagogisk omsorg som har öppet tidiga morgnar och sena eftermiddagar utifrån vårdnadshavarnas behov av barnomsorg. Ersättning ges för tid mellan 06.30 – 07.00 och mellan 17.00 – 18.30, per halvtimme utifrån antal barn som vistas på förskolan/pedagogisk omsorg under dessa tider. Ersättningen ges utifrån förskolornas/pedagogisk omsorgs anmälda öppettider.

Förskolorna/pedagogisk omsorg meddelar utbildningsförvaltningen hur många barn som vistas i verksamheten dessa tider, utifrån vårdnadshavarnas behov och verksamhetens schema.

Inrapportering av förskolans/pedagogisk omsorgs öppettider sker på en blankett tre gånger per år. Om öppettiderna förändras under perioden så ska en ny inrapportering göras. Använd samma blankett.

Här finns länk till - Blankett rapportering öppettider (XLSX, 50 KB)

Inrapportering av förskolans/pedagogisk omsorgs öppettider görs för tre perioder per år, senast

  • den 15:e januari 2025 – för perioden januari – april (ersättningen för januari 2025 betalas ut retroaktivt i februari)
  • den 15:e april – för perioden maj – augusti
  • den 15:e augusti – för perioden september - december

Utbildningsförvaltningen kommer genom stickprov att kontrollera inrapporterade öppettider. Om inrapporterade tider för en normalvecka avviker så kommer ersättningen att återkrävas.

Det är viktigt att alla förskolor och pedagogisk omsorgs tydliggör sina öppettider på hemsidan samt anger att öppettiderna anpassas utifrån vårdnadshavarnas behov av tillsyn (8 kap. 5§ skollagen).  

Ersättningens storlek beslutas årligen av utbildningsnämnden och redovisas i dokumentet ”Ersättningar för pedagogisk verksamhet” som finns här Ersättningar för pedagogisk verksamhet (uppsala.se) (PDF, 612 KB)

Öppethållande som överstiger 10 timmar per dag - gäller till och med 31 december 2024

Förskolor och pedagogisk omsorg som har öppethållande som överstiger 10 timmar/dag, max 12 timmar/dag, får ersättning utifrån inrapporterad öppettid. Öppettiden kan variera mellan kl. 06.30 -18.30. Ersättning ges per 30 minuter.  Varje månad räknas som 21 dagar när beräkning sker av ersättning. Ersättningen är oberoende av antalet barn som är i behov av den extra öppettiden.

Ersättningens storlek beslutas årligen av utbildningsnämnden och redovisas i dokumentet ”Ersättningar för pedagogisk verksamhet” som finns här Ersättningar för pedagogisk verksamhet (uppsala.se) (PDF, 585 KB)

Inrapportering av förskolans/pedagogisk verksamhets öppettider sker genom att en blankett skickas in till förvaltningen vid fyra tillfällen per år. Vid förändring av öppettiderna mellan dessa tillfällen ansvarar verksamheten för att en ny blankett skickas in.  Förvaltningen kommer att utföra stickprov på öppettiderna. Om ni har öppet i 15 min eller 45 min så får ni avrunda till närmaste halvtimme. Blankett – öppethållande som överstiger 10 timmar per dag (PDF, 292 KB) . Blanketten skickas till: ersattning.forskolaskola@uppsala.se.

Det är viktigt att alla förskolor och pedagogisk omsorgsverksamhet tydliggör sina öppettider på hemsidan samt anger att öppettiderna anpassas utifrån vårdnadshavarnas behov av omsorg.

Ersättning för barn med behov av vistelse i förskola och pedagogisk omsorg 06.00 – 06.30 samt 18.30-19.00 (omsorg på obekväm tid) – gäller från och med 1 januari 2025

Vårdnadshavare till barn som har behov av omsorg i förskola eller pedagogisk omsorg mellan kl. 06.00 – 06.30 och/eller 18.30 – 19.00 ansöker om utökad tid hos antagning förskola. Vårdnadshavare får ett beslut om ansökan har beviljats eller inte. Berörd förskola får också ett beslut om beviljad omsorgstid. Utbetalning sker i ordinarie resursfördelning och ersättningen benämns ” Obekväm omsorg”.                      

Förskolor som har barn där omsorgstid har beviljats får ersättning för beviljad tid.  Ersättning ges för 30 minuter för omsorg under morgon och/eller kvällstid. Ersättningens storlek beslutas årligen av utbildningsnämnden och redovisas i dokumentet ”Ersättningar för pedagogisk verksamhet” som finns här Ersättningar för pedagogisk verksamhet (uppsala.se) (PDF, 612 KB)

Förskolor och pedagogisk omsorg rapporterar varje månad på blankett vilka tider som verksamheten har haft öppet för omsorg på obekväm tid och vilka barn som varit närvarande. Blankett - omsorg på obekväm tid. (XLSX, 48 KB)

Blanketten skickas till: ersattning.forskolaskola@uppsala.se.

Ersättning för barn med behov av vistelse i förskola och pedagogisk omsorg 06.00 – 06.30 samt 18.30-19.00 (omsorg på obekväm tid) - gäller till och med 31 december 2024

Vårdnadshavare till barn som har behov av omsorg i förskola eller pedagogisk omsorg mellan kl. 06.00–06.30 och/eller 18.30–19.00 ansöker om utökad tid hos antagning förskola. Vårdnadshavare får ett beslut om ansökan har beviljats eller inte. Berörd förskola får också ett beslut om beviljad omsorgstid. Utbetalning sker i ordinarie resursfördelning och ersättningen benämns ”Obekväm omsorg”.                      

Förskolor som har barn där omsorgstid har beviljats får ersättning för beviljad tid. Ersättning ges för intervallerna 15 minuter eller 30 minuter.  Ersättningens storlek beslutas årligen av utbildningsnämnden och redovisas i dokumentet ”Ersättningar för pedagogisk verksamhet” som finns här Ersättningar för pedagogisk verksamhet (uppsala.se) (PDF, 585 KB)

Förskolor och pedagogisk omsorg rapporterar varje månad i blankett vilka tider som verksamheten har haft öppet för omsorg på obekväm tid och vilka barn som varit närvarande. Blankett - omsorg på obekväm tid (XLSX, 50 KB). Blanketten skickas till: ersattning.forskolaskola@uppsala.se.

Ersättning för omsorg under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds

Enhet som önskar bedriva omsorg på tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds (kvällar, nätter och helger så kallad ”nattis”) ansöker om att starta verksamheten hos utbildningsnämnden.

Ersättningens storlek beslutas årligen av utbildningsnämnden och redovisas i dokumentet ”Ersättningar för pedagogisk verksamhet” som finns här Ersättningar för pedagogisk verksamhet (uppsala.se) (PDF, 585 KB)

Hyresbidrag till nybyggda förskolor

Förskolor som har nybyggda lokaler eller nya moduler kan ansöka om ett hyresbidrag i sex månader. Hyresbidraget gäller också för lokalintegrerade förskolor i nybyggda bostadshus. Ombyggnation eller tillbyggnad av lokaler räknas inte som nybyggda lokaler.

Hyresbidraget utgör mellanskillnaden upp till den faktiska hyran och summan för lokalkostnadsschablonen för antalet inskrivna barn per månad. Lokalkostnadsschablonen beräknas i slutet av november inför nästkommande år. Lokalkostnadsschablonen för 2024 är 34 585 per barn och år (2 882 kr per månad).

Ansökan

Huvudmannen för en fristående förskola ansöker om hyresbidraget genom att skicka in blanketten Ansökan om hyresbidrag för nybyggd förskola i fristående regi. (PDF, 220 KB)

Till ansökan ska hyresavtalet samt hyresavin för de första sex månaderna bifogas.

Ansökan lämnas till utbildningsförvaltningen senast tre månader efter att förskolan startade.   

Huvudmannen skickar blanketten med post till:

Utbildningsförvaltningen
Uppsala kommun
753 75 Uppsala

Beslut

Ett beslut skickas till huvudmannen där det beviljade hyresbidragets storlek anges.

Utbetalning

Hyresbidraget betalas ut genom resursfördelningen per månad. I IST Analys anges hyresbidraget som ”Nystart Hyreskompensation”.

Startmånadsbidrag

Samtliga nystartade förskolor, oavsett i vilka lokaler förskolan ska drivas, har rätt till en så kallad "startmånad" med full ersättning för alla inskrivna barn oavsett vid vilket datum barnen startade och skrevs in i förskolan. Förskolan får ersättning för alla barn för hela månaden oavsett vilket datum i månaden som förskolan startade.

Huvudmannen behöver inte ansöka om ersättningen, ersättningen ges till samtliga nystartade förskolor, inklusive de så kallade vårförskolorna. Observera att ersättningen inte ges till förskolor som byter huvudman.

I IST Analys anges startmånadsbidraget som Nystart, grundbelopp och Nystart, struktur.

Vårförskola

Utifrån kommunens ansvar att säkerställa att det finns beredskap att erbjuda plats i förskola inom fyra månader har en modell med tillfälliga förskoleplatser tagit fram, så kallade vårförskolor (UBN-2023-03968). Modellen används för att öka tillgången av tillfälliga förskoleplatser under våren då det ofta uppstår brist på platser. Vårförskolorna kopplas till placeringszonerna för att säkerställa att barnen ges en plats på ett rimligt avstånd från hemmet.

En förskola kan få ersättning för att hålla en avdelning eller annan avgränsad del av förskolan tom under hösten. Denna del ska sedan öppnas för att kunna ta emot barn till våren. Behoven av en öppning av en avdelning till våren ska fastställas i samråd inom utbildningsförvaltningen. Det ska dock inte bara vara ett rum i en befintlig förskola utan en lokal med alla de faciliteter som en förskola behöver. Personal nyanställs eller flyttas tillfälligt till de tillfälliga förskolorna från olika permanenta förskolor. Om det uppstår luckor fylls dessa med nyanställningar och vikariat. Vårförskoleplatser medför även extra kostnader för ledning och administration och detta ersätts med 50 000 kr per vårförskola och läsår. Vårförskolorna erhåller även ett startmånadsbidrag samt en hyreskompensation enligt följande:

  • Under våren: hyresbidrag för 7 månader (januari – juli) enligt rutinen för hyresbidrag.
  • Under hösten: full hyreskompensation (hela hyreskostnaden) för höstens 5 månader (augusti – december) om lokalen inte används. Dessa lokaler/platser ska kunna nyttjas om evakuering behöver göras (oavsett regi).

Uppdaterad:

Andra sidor under: Förskolans ersättningar