Resursenhetsersättning årskurs 1-9
Resursenhetsersättningen på hemkommunsnivå riktar sig till huvudmän som begränsar sitt mottagande till elever i behov av särskilt stöd på en så kallad resursenhet. Ersättningen är ett komplement till övriga ersättningar såsom grundbelopp, strukturersättning och eventuella tilläggsbelopp.
Syftet med ersättningen är att underlätta för verksamheter som begränsar sitt mottagande till elever i behov av särskilt stöd. Resursenhetsersättningen ska vara ett komplement till ersättningarna i skollagen och ska möjliggöra att elever med omfattande behov av särskilt stöd erbjuds verksamhet som är organiserad för att möta deras behov. Ersättningen påverkar inte verksamheternas möjligheter att ansöka om tilläggsbelopp. Ersättningen ges endast för elever folkbokförda i Uppsala kommun.
Från och med 2025 får verksamheter ersättning utifrån två nivåer, en högre nivå för centrala resursenheter och en lägre nivå för lokala resursenheter.
Ersättning i kronor per elev och år | Ersättning |
Lokal resursenhet | 50 000 |
Central resursenhet | 110 000 |
Förutsättningar för ersättningen
Övergripande kriterier
Resursenhetsersättning kan efter ansökan och prövning beviljas huvudmannen för en verksamhet som uppfyller kriterierna i punkt 1 och 2 samt samtliga kriterier för en central eller en lokal resursenhet.
- Verksamheten är en resursenhet inom grundskolan, årskurs 1-9.
- Samtliga elever på resursenheten ska ha åtgärdsprogram av vilka det framgår att eleverna har ett väl dokumenterat behov av särskilt stöd.
Kriterier central resursenhet
Med en central resursenhet avses antingen en grundskola som begränsar sitt mottagande till elever i behov av särskilt stöd eller central särskild undervisningsgrupp som tar emot elever från olika skolenheter under samma huvudman och som uppfyller följande kriterier:
- Resursenheten är en egen resultatenhet.
- Om resursenheten är en särskild undervisningsgrupp så ska alla elever i resursenheten vara placerade i gruppen enligt 3 kap. 9 och 11 § i skollagen. Placeringsbeslut ska finnas i elevernas åtgärdsprogram.
- Eleverna i resursenheten har behov av all sin undervisning i resursenheten.
- Resursenheten ska ha en lärartäthet under året motsvarande minst 1 lärare per 5 elever.
- Resursenheten ska ha en personaltäthet under året motsvarande minst 1 personal per 3 elever.
- Resursenheten ska utöver lärare ha för verksamheten relevant specialistkompetens. Exempelvis speciallärare, logoped eller personal med kompetens att hantera problemskapande beteende.
Kriterier lokal resursenhet
Med en lokal resursenhet avses en lokal särskild undervisningsgrupp på en skolenhet som tar emot elever från olika skolenheter under samma huvudman och som uppfyller följande kriterier:
- Eleverna i resursenheten vara placerade i gruppen enligt 3 kap. 9 och 11 § i skollagen. Placeringsbeslut ska finnas i elevernas åtgärdsprogram.
- Eleverna i resursenheten har behov av all sin undervisning i resursenheten.
- Resursenheten ska ha en lärartäthet under året motsvarande minst 1 lärare per 7 elever.
- Resursenheten ska utöver lärare ha för verksamheten relevant specialistkompetens. Exempelvis speciallärare, logoped eller personal med kompetens att hantera problemskapande beteende.
Instruktioner för ansökan
Huvudmannen ansöker om ersättningen varje termin. Det finns en ansökningsblankett för lokala resursenheter (PDF, 232 KB) och en för centrala resursenheter (PDF, 237 KB).
Om kommunen beviljar ersättning får huvudmannen en utbetalning med 1/12 av beloppet per månad för varje inskriven elev.
Huvudmannen skickar ansökan med post till:
Utbildningsförvaltningen
Uppsala kommun
753 75 Uppsala
Utbetalning
Utbetalningen av ersättningen görs för hela terminen. Utbetalningen sker med 1/12 av beloppet per månad för varje inskriven elev som är folkbokförd i Uppsala kommun.
Ersättningen justeras vid behov utifrån elevantal i juni respektive december.